Search This Blog

Monday 12 January 2009

YDS HAZIRLIKTA HIZLI ÇÖZÜM - TOPDOWN SİSTEMİ

TOPDOWN (KADEMELİ TEKRAR METODU) NEDİR? NEYİ AMAÇLAR?

ÖSYM’nin yaptıgı sınavlara hazırlanırken yapılması gereken tüm çalısmaları bu metot sayesinde üstesinden gelebilirsiniz. Nasıl mı?
Topdown’da kisi parça üzerinden çalısma yapar. Yani tek tek gramer konularını çalısmak yerine kişi parçada neye ihtiyaç duyuyorsa gramer ya da kelime kalıpları olsun ancak ve ancak o zaman ögrenir. Yani ögretmenimiz özenle seçilmis parçalardır.

Topdown ile beraber kisi konuları okudugu parçalardan hatırlayarak aklında tutar. Bu beyinde sınıflandırma yöntemini kullanmayı gelistirir. Mesela bir etken edilgen konusunu “X” konulu bir parçada çalıstıgınızda daha sonra kisi ben bu konuyu “X” parçasında ögrenmistim diyebilecektir. Topdown’ın en önemli özelligi kendinizi kandırmadan kpds üds ve yds gibi sınavlara hazırlanırsınız. Çünkü basma kalıp gramer kitaplarında ögrendiklerinizle ugrasmayacaksınız onun yerine ÖSYM’nin size uygulayacagı soru mantıgını çalısıyor olacaksınız.
Topdown’daki parçaları seçerken çok çesitli davranmakta fayda vardır. Bunun için internette degisik sitelerden faydalanabilirsiniz. Önemli olan parçaları çalısırken uygulamanız gereken metotlardır.

  1. lk önce parça bastan sona okunur
  2. Anladıgınız konular bir yere not edilir
  3. Daha sonra cümle cümle analiz yapmalısınız.
  4. Cümlede yer alan yapıları, gramer konularını tespit etmelisiniz daha sonra kelimeleri mümkünse İngilizce anlamlarıyla kayıt altına almalısınız
  5. Bütün bu islemler bittikten sonra anladıgınız konular bir yere not edilmelidir
  6. 2. basamak ile 5. basamak arasındaki farklılıgı da analiz etmelisiniz.
Sınavlara hazırlanan tüm arkadaslara basarı dileklerimle,

ETYMOLOGIST / INGILIZCE ÖGRETMENI
Okan EMANET

No comments: